Lierbygda O-lag

Nyheter

Arne på vei mot VM

Orientereren Arne Ask (65 år) fra Lierbygda O-lag starter torsdag 20. august i sitt sjette Pre-O VM i Miskolc, Ungarn. Han har som beste resultat en femte plass fra 2004 i Västerås, Sverige. Men har aldri blitt dårligere enn nr 12. I EM sammenheng vant han tittelen i 2007 i Frankrike, og ble nummer to i Latvia-EM i 2008.

Han har holdt på med klassisk orientering siden 1957, men har der vært en ”middelhavsfarer”. En vond hofte og en stiv ankel gjorde sitt til at farten i skogen gikk opp til minst 45 min/km for 15 år siden. Da var det ikke så gøy å konkurrere i vanlig orientering lenger.

Arne Ask, Lierbygda O-lag i pre-o løypa. (Foto: Knut Ovesen).

Arne Ask, Lierbygda O-lag i pre-o løypa. (Foto: Knut Ovesen).

Men premiebeholdningen økte markant da han startet med presisjonsorientering i 2000. Nå er han nr tre på rankinglisten i Norge. Den pensjonerte redaktøren fra Lierposten er egentlig landmåler og har hatt befatning med kart i hele sitt voksne liv. Der har han et fortrinn i denne o-grenen som startet opp midt på 80-tallet.

I sin pensjonisttilværelse har han blitt en ”misjonær” for o-grenen presisjonsorientering, hvor både gående og rullestolbrukere kan konkurrere på samme vilkår. Terreng hvor en kommer fram med rullestol på skogsbilveier, lysløyper og store stier er en betingelse for utøvelse av denne o-grenen. I grenen er ikke tiden på å finne postene avgjørende for resultatet, men å tolke skjermplasseringene i terrenget riktig. Vanlige o-kart og internasjonale postbeskrivelser brukes også i pre-o. Tidsaspekteret er således underordnet. I VM vil deltakerne kunne få bruke to timer på 2,5 km. Men pre-o er en konsentrasjons- og teknikkidrett på linje med sjakk, curling, golf osv.

I alt 90 deltakere fra 25 land deltar i verdensmesterskapet i Pre-O – internasjonalt kalt Trail-O. Det konkurreres under VM i to klasser: Åpen klasse og Paralympic-klassen. Eggebeboeren konkurrerer i paralympic-klassen, men løypa er vanligvis den samme som åpen klasse bruker.

Pre-o troppen på seks deltakere fra Norge består av en blanding av unge og eldre orienterere. Målet i Ungarns tredje største by, Miskolc, er å skaffe Norge minst to medaljer av ni mulige i Pre-O VM.

Kilde: Pressemelding

Legg igjen en kommentar